IMS med millionsatsing: – Vi ønsker ikke å flagge ut, vi ønsker å satse her

Denne uka kunne IMS Technologies endelig avduke sitt nye flaggskip, Norges største fiberlaser. – Denne investeringen trygger lokale arbeidsplasser og gjør oss langt mer konkurransedyktige, forteller Preben Foss.

STOLTE: Daglig leder i IMS Technologies Preben Foss og avdelingsleder for laser Rune Storhaug kunne denne uken endelig avduke sitt nyeste vindunder; Norges største laserkutter av sitt slag. Foto: Hans Petter Bjerva

Ett år etter den opprinnelige planen kunne IMS Technologies denne uka avduke og sette sin nye fiberlaserkutter-maskin i gang. En formidabel automatisert doning som opptar noen hundre kvadratmeter på Akland.

Den ankomst har vært varslet en god stund, og IMS Technologies har ventet et helt ekstra år på at alt skal bli ferdig, men denne uken var det altså klart for å trykke på den store knappen, klippe snora og feire at IMS har fått Norges største fiberlaserkutter av sitt slag.

– Mandag denne uka inviterte vi alle ansatte i IMS, i tillegg til kommunedirektør Carl Jakob Hansen og næringssjef Einar Brønlund til offisiell åpning og snorklipping på den nye kutteren. Det er vel å merke noen måneder etter den opprinnelige planen, men vi er svært fornøyd med å endelig være i gang, sier Foss som er CEO for IMS Technologies.

En nødvendig og god investering

Investeringen har kostet bedriften 20 millioner kroner – men tanken bak er krystallklar. Det forteller Foss og hans kollega Rune Storhaug, som er avdelingsleder på laseravdelingen.

– Dette er et helt nødvendig kraftløft for å øke konkurransekraften til IMS Tech i markedet vårt. Automatisering er helt avgjørende for at vi skal kunne være konkurransedyktige også fremover, sier Foss.

– I dagens marked, med de oppdraga som er der ute, så er det helt nødvendig å ta grep for å kunne hevde seg i konkurransesituasjonen med de andre. Det å skulle gjøre mye av arbeidet som vi får bestilling på med utgangspunkt i manuell produksjon er sjanseløst, sier Storhaug.

AAB får en rundtur på maskinen, og blir forklart i detalj hvordan kutteroboten fungerer. Den er helautomatisert fra råvare til nedpakka produkt, og den kan jobbe døgnet rundt og produsere på oppdrag. Ved siden av kuttemaskinen er det et større høydelager der de ansatte mater inn stålplater av ulik dimensjon. Dette blir dradd inn i roboten som kutter ut de delene som skal til for å fullføre oppdraget. Deretter merkes det, og pakkes på paller og sendes ut, på egne vogner, av anlegget.





GRATULERTE: Risør kommune stilte opp med blant annet kommunedirektør Carl Jakob Hansen under åpningen. Hansen sier til AAB at han er skikkelig imponert over IMS' satsing.Foto: Lisa Maria Boquist Johansen

Et mye større marked

Slik kan den holde på i timevis, eller dagevis. Som med oppdraget som IMS Tech nå holder på med; 25.000 kvadratmeter med fasadeplater til Drammen sykehus. Rundt 6000 plater skal kappes, merkes, borres og sendes ut til montering på det nye sykehuset. Investeringen retter seg mye til nye og større markeder – men også til IMS' egen produksjon.

– Nå vil vi være konkurransedyktig for å vinne eksterne jobber, i tillegg til å være bedre priset inn mot våre egne produkter, sier Foss.

GRATULERTE: Risør kommune stilte opp med blant annet kommunedirektør Carl Jakob Hansen under åpningen. Hansen sier til AAB at han er skikkelig imponert over IMS' satsing.Foto: Lisa Maria Boquist Johansen

– Egenproduksjon er nå kun på rundt 20 til 25 prosent av omsetningen – resten er eksterne jobber. Nå som investeringen er på plass så vil vi kunne ta en rekke nye og andre jobber, som vi ikke vi var konkurransedyktige på før, da vi gjorde ting manuelt. Nå kan vi ta helt andre størrelser, faktisk de største størrelsene av noe anlegg i hele Norge, i tillegg til at produksjonen kan gå utover ordinær arbeidstid., legger Storhaug til.

Nå retter de seg til et helt spekter av kunder, alt fra skipsproduksjon til bygg og anlegg, helt ned til kunstneroppdrag. Deriblant altså Drammen sykehus.

– Hadde ikke vi tatt høyde for at vi skulle investere i denne maskinen så hadde vi nok trolig ikke tenkt at det var en jobb for oss, sier Foss.

SNORKLIPPER: Det var Risørs næringssjef Einar Brønlund som fikk klippe snora på den nye laserkutteren. Foto: Lisa Maria Boquist Johansen

Satser lokalt

IMS går noe motstrøms med investeringen, da de satser i egne lokaler og på egne folk.

– Det er viktig for oss å gjøre disse investeringene hos oss, som sikrer vår fremtid. For å gjøre et slikt krafttak trengs økonomi til å gjøre det, eiere som er villig til å investere og vi skal ha ansatte med stå-på-vilje til å gjennomføre disse tinga. Og det har vi alt av i IMS, sier Foss.

– Vi kunne selvsagt gjort som mange andre industribedrifter, også i vårt område, og flagga ut dette. Men det vil vi ikke. Vi ønsker lokalt eierskap og langsiktighet i egne folk, sier Storhaug.

Kommunedirektør Carl Jakob Hansen var blant dem som fikk overvære den store åpningen, og han er oppriktig imponert over IMS' vilje til å satse.

– Jeg tenker at IMS-folka må være utrolig stolte over hva de har klart å få til. Alt fra Nilsen-familien til ledelsen og de ansatte, som skaper så mange verdier for både bedriften og lokalsamfunnet. Vi i Risør kommune er selvsagt veldig takknemlig for at IMS gjør investeringene sine lokalt, noe som vi mener er helt avgjørende for å lykkes videre. De tenker skikkelig fremtidsretta, sier Hansen og legger til at han var heldig å få se maskinen i aksjon da han var der oppe.

– Det var rett og slett skikkelig heftige greier. Veldig moro å få være med på, sier han.

(C) Aust Agder Blad

Dag SkorstølKommentar