Lærling på IMS – et reisebrev

Lærling på IMS – et reisebrev (lesetid 3 minutter)

Noah Anfinsen Torjussen og Kitchana Uttra (Ai) er lærlinger på IMS Technologies AS, avdeling for el-tavler. De begynner på sitt andre år etter ferien, og sikter på fagbrev som tavlebyggere våren 2024.

Som tavlebyggere lærer de å bygge både automasjonstavler og elektrotavler. Automasjonstavler kan styre det meste i samfunnet vårt. Alt fra søppelforbrenningsanlegg til bagasjebåndet på Gardermoen. Og elektrotavlene forsyner strøm til fabrikker og næringsbygg. F.eks. den nye batterifabrikken Morrow i Arendal.

Hovedproduktet til IMS Technologies AS er vanntette dører til skip og havinstallasjoner. Dette er en sikkerhet for at skipet eller installasjonen skal holde seg flytende, selv om det skulle gå hull et sted.

For at lærlingene skal få et innblikk i hele næringskjeden, blir de utplassert på alle våre avdelinger; elektro, mekanisk og service/support. De lærer å bygge styringstavlene, de kobler opp styringssystemene mot dørene og de programmerer styringskortene.

De siste to ukene har Noah og Ai vært utplassert hos en av våre datterbedrifter, Schoenrock GmbH i Hamburg https://www.schoenrock-hydraulik.com/en/.

Søndag den 4. juni bar det av sted. 760 kilometer fra Risør, via Kristiansand og Hirtshals, gjennom Danmark til Hamburg, der de ankom kl.18. De ble tatt hjertelig imot av vertinne Daniela Roth på pensjonatet https://roth-pension.de som var booket til dem. Her har de hatt stue, kjøkken og hvert sitt soverom.

Som lærlinger får man lønn under opplæringen. Lønnen starter på kr.99 per time første halvår, og stiger hvert halvår til kr.213 siste halvår. Når de er på utplassering i utlandet, får de et tillegg på kr.98 per dag. «I Tyskland er maten billigere, men vi merker at kursen mot euro har blitt dårlig», sier Noah. «Så er det overraskende at vi finner så mye norsk mat her nede», fortsetter han, «de har både Kims potetgull og Smash sjokolade». «Da klarer vi oss fint!», konkluderer han.

Noah og Ai har fått god oppfølging hos Schoenrock både faglig og sosialt. Ikke minst av Niklas Helmig, en tidligere lærling som tok fagbrevet i fjor. Noen språkutfordringer har det vært. «Ikke alle er så gode i engelsk, faktisk. Vi skulle nok ha valgt tysk på skolen», ler Noah.

«Den første uka har vi jobbet mest med elektroarbeid. Vi har koblet opp styringsenhetene mot de vanntette dørene. Vi har også programmert de såkalte V5-kortene som styrer funksjonene. Dette lærte vi faktisk av en av ingeniørene på IMS rett før vi dro, slik at vi kunne lære opp en av de ansatte her på Schoenrock. Det var litt kult.», sier Ai.

«Den andre uka ble vi med ut til JadeWerft i Wilhelmshaven https://nvl.de/en/shipyards-and-docks/neue-jadewerft der vi var med på å montere de vanntette dørene og styringsskapene. Det var også veldig spennende», forteller Noah. «Ganske kult at vi nå faktisk har vært med i alle ledd fra da vi monterte komponenter etter produksjonstegninger på verkstedet hjemme i Risør, via montering og programmering hos vår kunde til installasjon hos sluttkunden på verftet.»

Helgen mellom utplasseringsukene ble brukt til å gjøre seg kjent i Hamburg. Men byen er dobbelt så stor som Oslo, så man må gjøre et lite utvalg.

«Men, nå skal det bli deilig å komme hjem igjen til lille Risør. Borte bra, men hjemme best», sier de to fornøyde lærlingene i kor.

Konsernsjef Roy Langseth i IMS Group er strålende fornøyd med ordningen vi har for våre lærlinger. «Erfaringen er at lærlingene får en bredere forståelse av det vi driver med i konsernet. Vi ser også at vi gjennom utplasseringene får en enda bedre samhandling på tvers av selskapene i konsernet.

Så tror vi jo at en lærlingplass hos IMS står enda høyere i kurs hos avgangselevene på elektro, når de ser hvilke muligheter dette gir. Eksempelvis jobbmuligheter hos en av våre datterbedrifter i Tyskland, Italia eller Finland etter læreperioden. Selv om vi naturligvis håper at Akland også kan friste», sier Langseth med et smil.

Dag SkorstølKommentar